Snow Film Fest 2024: adrenalín, humor aj dojatie na plátnach kín

Ďalší ročník festivalu Snow Film Fest sa blíži. V Pov. Bystrici má, toto neskoro jesenné podujatie, na ktorom sa stretávajú stovky priaznivcov snehu, ľadu, hôr a dobrodružstva, už svoje stabilné miesto. Tohtoročná filmová ponuka je opäť veľmi pestrá. Zaujíma vás skialpinizmus, freeride lyžovanie, expedície z Himalájí, pobyty v extrémne drsných a nehostinných podmienkach  či lezenie ťažkých stien? Filmový festival zimných športov má niečo pre každého. Presvedčiť sa o tom môžete v sobotu 2. novembra v kine Mier, kde sa od 17:00 hod môžete tešiť nielen na dobrodružné filmy plné adrenalínu a očarujúcej prírody, ale aj úprimné ľudské príbehy.

SFF2024

Filmová prehliadkaSNOW FILM FEST” je najväčšie podujatie svojho druhu, ako uvádza aj organizátor festivalu Juraj Lukáš: “Považská Bystrica je iba jednou zo zastávok festivalu, ktorý zavíta až do 200 miest Českej a Slovenskej republiky. Nás mimoriadne teší fakt, že práve Považská je jedným z najúspešnejších organizátorov v celom Česko – Slovensku.” hovorí Juraj Lukáš a ďalej dodáva: “myslím, že sa nám opäť podarilo pripraviť zaujímavý program a namiešať ten správny koktejl napätia, silných emócií a ľudských výkonov. A opäť nebude chýbať ani obľúbené občerstvenie”

mast

Zaujímavé filmy z rôznych kútov sveta a kopec česko-slovenskej produkcie

Hora Changbang nesie v hindčine názov „shining mountain“ alebo žiariaca hora. V roku 1976 sa o prvovýstup západnou stenou na túto ikonickú horu pokúsili britskí horolezci. V nasledujúcich 40 rokoch táto cesta získala legendárny status, pretože sa o ňu niekoľkokrát pokúšali horolezci z celého sveta. Vo filme Changabang: Návrat na žiariacu horu sa o výstup pokúsia traja lezci z Nového Zélandu. Budú úspešní?

changabang

Určite si nenechajte ujsť dokumentárny portrét prvej a zatiaľ jedinej slovenskej horskej vodkyne Denisy Šulcovej. Denisa je lezkyňa a bežkyňa horských ultramaratónov. Po horách sa pohybuje s istotou a zručnosťami, aké jej závidí aj opačné pohlavie„Vedel som, že raz by som o nej rád nakrútil film. Lebo je to silná osobnosť, ktorá má čo povedať ľuďom. A v tom filme to odznie. Pretože je to žena, prvá horská vodkyňa, pretože je to Denisa Šulcová, ktorá je pre mňa výnimočná,” povedal filmový tvorca Rastislav Hatiar.

denisa_sulc

Český prvovýstup na himalájsky vrchol Sura Peak

Mára Holeček je jeden z najskúsenejších českých horolezcov a okrem mnohých ďalších ocenení aj držiteľom prestížneho Zlatého cepínu. Český horolezec spolu s Matejom Bernátom zdolal himalájsky vrchol Sura Peak /6764 m n.m./, ktorý leží v pohoří Mahalangur Himal, neďaleko Mount Everestu. Na vrchol vyliezli severozápadnou stenou, čo pred nimi nikto nedokázal. Staňte sa vo filme Simply Beautiful svedkami radosti aj smútku, ktorým Marek a Matěj čelia počas svojej expedície, keď sa pokúšajú vyliezť na impozantnú severozápadnú stenu Sura Peak, hory v Nepále, ktorá bola dovtedy málo známa. bernat

Riskantný priechod ľadovcom plným trhlín

Grónsky traverz patrí medzi najnebezpečnejšie traverzy na svete. Riskantný priechod ľadovcom plným trhlín, stokilové sane a biely priestor je to, s čím sa členovia expedície stretávajú celý mesiac. Nie všetkým členom medzinárodnej expedície sa podarí po mesiaci v extrémne drsných a nehostinných podmienkach doraziť do cieľa. Táto snímka, 600 km cez ľadovú púšť, je príbehom boja s extrémne nízkymi teplotami, uragánovým vetrom a prechladnutím. Je to príbeh o vytrvalosti a výzve, ktorú musíte prijať, aby ste sa postavili ľadovej púšti.

600 km II.

Sedem rokov islandského ľadu a vetra

Marek Čavojský navštívil prvýkrát Island v roku 2016. Veľmi rýchlo si ho získal svojou divokou a často nedostupnou prírodou. Ten nekonečný priestor hôr, sopiek, lávových polí, ľadovcov, divokých meandrujúcich riek. Nakoniec, kvôli túžbe objavovať, slovami len ťažko opísateľnú a rešpekt vzbudzujúcu divočinu, tam v priebehu siedmich rokov strávil 40 mesiacov. 

Za-domom-v-zime-Marek-Cavojsk

Príbeh dvoch duší prepletených ako vlákna v koberci

Čo by ste si rozhodne nemali nechať ujsť je dokument Horská dyáda od slovenského autora Jakuba Piga. Ponorte sa do pozoruhodného príbehu, ktorý zachytáva priateľstvo medzi Honzom a jeho štvornohým parťákom Rastym /plemeno Saarloosov vlčiak/. Film odhaľuje ich životný príbeh prepojený s dobrodružstvami v horách počas výstupov na Mont Blanc, Bishorn, Punta Gnifetti a iné. Prostredníctvom horských scenérií zažijete odolnosť, dôveru a príbeh nezlomného priateľstva v majestátnom pozadí hôr.

horska dyada

Chleba s masťou a cibuľou

A to nie je všetko. Pre každého účastníka je opäť pripravené občerstvenie, káva/čaj či chlieb s masťou a cibuľou. A na úplný záver nebude chýbať ani obľúbená tombola. Príďte a užite si príjemne popoludnie so svojou rodinou či priateľmi horalmi.