16. ročník Horomilu privíta prvú Slovenku na Evereste, marsonautku z NASA a uvedie dva filmy Pavla Barabáša

Horomil Fest, festival hôr a cestovania, sa v priestoroch Kina Mier v Považskej Bystrici, koná každoročne počas babieho leta. Pomaly ale isto „dospieva“, čo potvrdzuje aj fakt, že tento ročník bude už 16-ty v poradíIde o sviatok pre všetkých milovníkov hôr, cestovania a športu, ktorý každoročne láka veľké množstvo divákovOd 26. do 29. septembra sa diváci môžu opäť tešiť na množstvo kvalitných hostí, ich zaujímavých prednášok, na diskusie, prvotriedne filmy, sprievodné akcie a najmä na vyhľadávanú tombolu!

418898742_876983084433969_8575360127456233772_n

Prvá Slovenka na streche sveta aj svetovo uznávaná astrobiologička a marsonautka z NASA

„Tento ročník je výnimočný najmä tým, že sa nám konečne podarilo do programu získať viaceré výrazné ženské osobnosti. Napriek tomu, že sme sa vždy snažili mať v programe zastúpených čo najviac žien. Nedarilo sa nám ho často vyskladať tak, aby bol v tomto smere vyvážený“, hovorí jeden z organizátorov Martin Holeš.

Prvou z nich je Lucia Janičová  prvá Slovenka, ktorá vystúpila na najvyššiu horu sveta, na Mount Everest. „Práve tomuto neskutočnému výkonu, ktorým sa Lucia zapísala do histórie, sme sa rozhodli venovať sobotný večerný program. Sme veľmi radi, že si Lucia nájde čas na našich divákov“, doplnil ďalší organizátor festivalu Juraj Lukáš.

101

Ďalšou výraznou ženskou hostkou je svetovo uznávaná astrobiologička, marsonautka a okrem iného aj veliteľka výskumnej stanice NASA, v rámci ktorej absolvovala viac ako tridsať úspešných simulovaných mesačných a marťanských misií. Dr. Michaela Musilová príde aj kvôli Horomil Festu priamo z NASA, kde pracuje ako jediný Slovák. V piatok večer porozpráva divákom v Považskej Bystrici aj o tom, ako sa pripravuje na svoje misie. Michaela totiž zdoláva najvyššie hory jednotlivých svetadielov.

musilova

Cyklistika v troch rôznych podobách

„Sme veľmi radi, že naše pozvanie prijal aj Juraj Sagan – starší brat Petra Sagana. Tohto 4-násobného majstra Slovenska v cyklistike a viacnásobného účastníka Tour de France sme sa snažili dostať do programu už niekoľko rokov po sebe“, hovorí Juraj Lukáš. Diskusiu s týmto fenomenálnym cyklistom zo Žiliny si diváci môžu prísť vychutnať v piatok večer.

sagan1

Cyklistika bude na festivale zastúpená viackrát: známa speváčka Zuzana Mikulcová spolu so svojim partnerom Dominikom Janovským prešli viac ako 3600 km dlhú cestu z Benátok do portugalského Porta. Ich cesta mala pritom aj charitatívny rozmer. O ich 40-dňovej ceste prídu obaja cestovatelia porozprávať do kina Mier v sobotu, v rámci prvého bloku. A rodák z Považia, Peter Božík, vyrazil na cestu na opačnú pologuľu, počas ktorej mal spojiť príjemné s užitočným: naučiť sa po anglicky a zažiť Austráliu – ako inak – na bicykli. Na festivale bude prezentovať zážitky zo svojej 4000 km dlhej ceste na bicykli naprieč Austráliou.

h1

Snažíme sa vyhľadávať osobnosti, ktoré sú často neviditeľné, ale ich práca je dôležitá“, podotýka Martin Holeš. Takými osobnosťami sú aj odborníci na počasie z projektu SEVERE WEATHER SLOVAKIA, ktorí sa už roky zaoberajú fenoménmi počasia na Slovensku, ale aj vo svete. A zároveň vedia poradiť ako sa na váš výlet čo najlepšie pripraviť! „Osobnosťou, na ktorú sa mimoriadne teším, je 130 cm vysoký Maroš Vojtko, ktorý sa napriek svojmu hendikepu stal horským záchranárom a príde do Považskej Bystrice porozprávať o dlhej ceste za svojim snom“, pozýva Juraj Lukáš.

h2

Dva filmy Pavla Barabáša aj dokument o najdlhšej turistickej trase Slovenska

Súčasťou festivalu sú každoročne aj kvalitné filmy. Tešiť sa môžete na dva nové filmy od slávneho dokumentaristu Pavla Barabáša. Prvým je Nahé svety, dokument o exotických kultúrach, ktorý odkrýva univerzálne pravdy o ľudskej prirodzenosti a túžbe po spoločenstve a druhým Robotníci hôr, ktorého nosnou témou sú horskí vodcovia, ktorí oslavujú 150 rokov existencie organizovaného vodcovstva vo Vysokých Tatrách.

Zišiel z cesty, aby našiel novú. Dokumentárny film Via Slovakia rozpráva príbeh neobyčajného turistu Slavomíra Duchoviča, ktorý objavuje poklady slovenskej prírody a kultúry. Za 82 dní prešiel najdlhšiu turistickú trasu u nás, vyše 1 870 km po hraniciach Slovenska. Zažil krízy, siahol si na dno síl, viackrát prekonal strach, ale vždy sa postavil a išiel ďalej. Dokument je aj zaujímavým osobným príbehom hlavného hrdinu, ktorému putovanie pomohlo vyrovnať sa so závislosťou a búrlivou minulosťou.  „Tento film mal premiéru iba nedávno na Artfilme v Košiciach. A na Horomil Feste ho budeme uvádzať za prítomnosti samotného protagonistu, Slavomíra Duchoviča“, dodáva moderátor festivalu Marek Janičík.

via

Lezci z Manína – filmová premiéra

Na Horomil Feste je možné zažiť aj filmovú premiéru – a to dokumentu, ktorý sa dotýka osemdesiat ročnej histórie lezenia v Manínskej úžine, mapuje éru, ktorá formovala celé generácie lezcov najstaršieho horolezeckého klubu na Slovensku a udržiava živú tradíciu lezenia v Manínskej úžine až do súčasnosti. „Dokument Lezci z Manína ešte nebol nikde prezentovaný a sme radi, že bude mať svoju premiéru tak povediac na domácej pôde. V kinosále privítame aj viacerých jeho protagonistov, legendy lezenia z nášho okresu, podotýka Martin Holeš.

458958759_10225569181199923_6516477974643969909_n

Horomil Fest sa pravidelne snaží v programe vytvoriť aj špeciálny blok, ktorý je venovaný rodákom z Považskej Bystrice a okolia. V rámci neho sa predstaví aj cestovateľka Tina Paholík Hamárová, ktorá vedie známy cestovateľský podcast Všesvet, o zážitkoch, skúsenostiach aj trapasoch z najrôznejších ciest po svete. Svojim rodákom príde porozprávať o divokom Pakistane.

Súčasťou festivalu je aj bohatá tombola, ktorá sa pravidelne teší u divákov veľkej obľube a nedeľný sprievodný program. Lístky na Horomil Fest sa dajú kúpiť online cez webovú stránku alebo priamo počas festivalu. Všetky podstatné informácie o festivale nájdete na stránke horomil.sk

horo